AKTUELNO

U oktobru je Pentagon u američku vazdušnu bazu Ramštajn, u Nemačkoj, isporučio 100 kontejnera sa različitim oružjem i municijom.

To je, kako se navodi, najveća isporuka municije iz SAD u Evropu od 1999. godine, kada je američko vazduhoplovstvo izvelo oko 900 naleta na Jugoslaviju.

Foto: TvPink Printscreen

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak, je rekao da isporuka oružja u Ramštajn jeste tema za razmišljanje.

- Pre svega to je tema odnosa Srbije prema NATO-u. Po mom sudu mi treba da se ponašamo kao odraslo i zrelo biće koje ima svoje emocije i memoriju, ima odnos prema tome što se desilo, ali ima i odnos u političkom smislu odnos prema svom interesu i prema činjenici da nas NATO okružuje - kazao je Krstić.

Prema njegovim rečima, zanimljivo je što mi kao zemlja sa bolnim uspomenama moramo da budemo racionalni.

Foto: TvPink Printscreen

- Čini mi se da sada državno rukovodstvo ima dosta racionalan stav. Mislim da Vučić, kada citira Pekića, da treba da posmatramo budućnost, u tom smislu hoće da kaže da treba da se sećamo, ali i da razmišljamo o interesima budućih generacija. Interes Srbije je da više nikada ne bude u sukobu sa tom najjačom vojnom silu - ocenio je Krstć i dodao:

- Srbija treba da pokuša da svoja tradicionalna prijateljstva poboljša, a da ona tradicionalna ili skorašnja neprijateljstva nekako niveliše da neprijatelje pretvori, ako je moguće i da budu partner ii od koristi Srbiji - rekao je Krstić.

Na to što je Evropa saglasna da je Tramp kriv za sve, Krstić je rekao da je kriv svima osim nama, jer se nadamo da je on jedan od faktora koji je doprineo promeni američke politike oko Kosova.

- Tramp jeste jedan od faktora, pitanje je koliko će momentum koji postoji u američkoj politici, kada je reč o Srbiji i Balkanu, da potraje id a li ćemo ga mi u čekanju da Nemačka promeni stav izgubiti taj momentum - naveo je Krstić.

Kako dodaje, to je ključno političko pitanje.

Reditelj Ljubiša Ristić misli da je isporuka oružja u Ramštajn povratak Amerike na velika vrata, nakon što su bili izbačeni iz Nemačke.

Foto: TvPink Printscreen

- Ponovo se okupira Nemačka, i oni koji govore o tome da to jeste okruživanje Rusije, oni to rade kroz Baltičke zemlje, a što se tiče Nemačke i sadašnjih vesti, to je ta ogromna količina materijala, ljudi, oružja, kojima se zatrpava Nemačka - izjavio je Ristić.

On je dodao da su ponovo Nemačka i Amerika suprotstavljene oko toga šta će se na Balkanu dešavati.

- Mi sve vreme imamo taj sukob u kom Amerikanci hoće da u Evropi budu svoj na svome, a Evropa isto hoće da bude svoj na svome - kazao je Ristić.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Ljubiša Ristić

#Nebojša Krstić

'